Vanaf 16,5 jaar

Je kunt evt. voor je 18e je rijbewijs halen en tot die leeftijd, onder begeleiding van een begeleider, de weg op. Het heeft even op zich laten wachten.

Er zitten nog wel een aantal spelregels aan deze maatregel.

De proef is in het leven geroepen door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, met als doel, jongeren onder begeleiding meer rijervaring te laten opdoen, waardoor de veiligheid in het verkeer verbeterd wordt. De proef duurt 6 jaar en zal daarna geevalueerd worden.

Men kan zich vanaf 16 jaar aanmelden voor het theorie examen bij het CBR, de exameneisen zullen hetzelfde blijven, maar theorie zal vanaf dan wel 1,5 jaar geldig zijn ipv 1 jaar. Rijles nemen mag dan vanaf 16,5, praktijkexamen doen mag vanaf 17 jaar. Als je slaagt voor het examen, krijg je een gewoon rijbewijs, maar tot je 18e mag je alleen rijden met een begeleider Let wel op, iedereen van 16,5 jaar mag dan wel rijles nemen, alleen diegene die op of na 1-11-2011 17 worden, mogen ook daadwerkelijk praktijkexamen doen voordat je 18 bent! Dus ben je al 17 voor 1 nov, mag je wel lessen, alleen pas examen doen vanaf 18.

Als je geslaagd bent moet je een rijbewijs en een begeleiderspas aanvragen. Je mag maximaal 5 begeleiders hebben en die moeten van tevoren opgegeven worden en vermeld staan op die pas. De begeleider moet minimaal 10 jaar rijbewijs hebben, niet onder invloed zijn en zich ‘’goed” gedragen hebben in die 10 jaar.

De sanctie voor het niet naleven van de regels, bijv zonder begeleider rijden of buitensporig gedrag vertonen zal eenvoudig zijn. Rijbewijs kwijt en opnieuw beginnen met de hele procedure als je 18 bent! Nieuwe theorie en praktijkexamens afleggen.

Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.

De keuze voor jongeren die nét 17 jaar zijn geworden,ipv alle 17-jarigen, vergroot de verkeersveiligheid. De 17-jarigen die slagen voor het praktijkexamen kunnen op deze manier zo lang mogelijk met een begeleider rijden, voordat zij zelfstandig gaan autorijden. Deze begeleider zal er natuurlijk op toezien, dat er geen buitensporig gedrag zal worden vertoond. Zo kan het CBR ook de stroom van nieuwe leerlingen die examen gaan doen beter in de hand houden.

Neem gerust contact op voor meer info.

Ook voor begeleiders in spe, die meer willen weten over wat ze te wachten staat.

voor meer info kijk op:

www.2todrive.nl

www.cbr.nl